Over ons

Over ons

Vandenbussche. Dat is een eeuw aan expertise, vier generaties aan ervaring en een ontegensprekelijke passie voor schrijnwerk en gevelbekleding. Het relaas van een West-Vlaamse familie die reeds 105 jaar hardnekkig aan de weg timmert. Getrouw, gedreven en 100% uit het goede hout gesneden.

Het verhaal van de Vandenbussches kent een nederig begin. Vanuit een eenvoudige garage in Heule richtte meubelmaker Adolf in 1928 zijn bedrijfje op. De onderneming kon rekenen op een vlotte start, de zaken gingen goed en de meubels van Vandenbussche stonden al gauw bekend om hun kwaliteit.

Maar, net als het leven rondom hen, vielen tijdens de Tweede Wereldoorlog de activiteiten van het bedrijf stil. Adolf Vandenbussche, die ondertussen samen met z’n zoon Jean de zaak runde, bleef echter niet bij de pakken zitten. Het tweetal zette tijdens de oorlogsjaren in op het fabriceren van houten wasspelden. De lintzaag die ze daarvoor gebruikten, werd aangedreven door een motor die afkomstig was uit een Duits vliegtuig. Aan vindingrijkheid alvast geen gebrek. En aan ambitie evenmin, want na de oorlog bleef het bedrijf onder leiding van vader en zoon Vandenbussche gestaag groeien.

Vintage foto van Adolf Vandenbussche Vintage oude familiefoto van de eerste generatie Vandenbussche

De zaak werd in 1968 overgenomen door de zoon van Jean, Bernard. De derde generatie Vandenbussche breidde de activiteiten van het bedrijf nog verder uit, want vanaf de jaren zeventig werd er naast meubels maken ook ingezet op buiten- en binnenschrijnwerk. Om het werk bij te benen en om ervoor te zorgen dat de 11 werknemers die ondertussen voor Vandenbussche werkten op een comfortabele manier hun job konden uitvoeren, werden twee ateliers bijgebouwd.

In 1992 werd de zaak opnieuw overgenomen, deze keer zette Steven Vandenbussche, zoon van Bernard, zijn schouders onder de business. Ook met succes, want wegens plaatsgebrek zagen de Vandenbussches zich genoodzaakt om te verhuizen naar een grotere site in Beveren-Leie.
Tijdens de jaren negentig namen de Vandenbussches ook gevelbekleding voor hun rekening. Een logische stap gezien ze zich voornamelijk bezig hielden met werken aan de buitenschil van gebouwen. Bovendien speelden ze hiermee handig in op de heersende trends.

En de toekomst van Vandenbussche Schrijnwerken en Gevelbekleding? Die is verzekerd! Want ook de jongste telg van de Vandenbussches, Seppe, blijkt uit hetzelfde hout gesneden. Hij runt sinds 2018 samen met vader Steven de zaak. Jong, fris en al even ambitieus als de vier generaties voor hem, richt ook hij zijn blik op de toekomst, met de expertise van z’n voorvaderen in het achterhoofd.

Benieuwd naar ons vakmanschap? Neem contact met ons op.