Hout

Hout

Bij de keuze van het soort hout is de prijs, de kleur en vooral de duurzaamheid van het hout doorslaggevend.Je kan kiezen tussen natuurlijke duurzaamheidsklasse 1, 2 of 3. Minder duurzame houtsoorten kunnen indien nodig behandeld en verduurzaamd worden.

Het feit of een bepaald type massief hout geschikt is voor gebruik als gevelbekleding is enerzijds afhankelijk van zijn (natuurlijke of verbeterde) duurzaamheid en anderzijds van zijn mechanische karakteristieken.

 

Duurzaam-
heidsklasse
Beoordeling
1 Zeer duurzaam
2 Duurzaam
3 Matig duurzaam
Close-up zwarte houten gevelbekleding naast bakstenen muur

Houten gevelbekleding heeft een natuurlijke uitstraling en naast de enorme keuzemogelijkheid uit houten panelen is er een eindeloze vrijheid bij het ontwerpen van complexe constructies. Bovendien hebben houten façades tegenwoordig een langere levensduur dankzij nieuwe technieken.

Ons aanbod

Bij Vandenbussche vind je verschillende soorten houten gevelbekleding. Aarzel niet om ons te contacteren voor meer informatie.

Padouk

Thermowood

Ceder

Afromosia

Waar moet je op letten met houten gevelbekleding

Hout in buitengebruik gaat langer mee als er geen grondcontact is. Voor het bekleden van gevels kunnen ook minder duurzame houtsoorten zoals vuren- en grenenhout gebruikt worden, als ze eerst een professionele verduurzaming en een hittebehandeling hebben ondergaan. Thermowood verhoogt de duurzaamheid en vormstabiliteit van het hout.

 • Natuurlijke vergrijzing en afwerking

  Of je de houten gevelbekleding al dan niet afwerkt, is een kwestie van smaak. Afwerken kan met een transparant (beits) of dekkend (verf) afwerkingsproduct. Onafgewerkt hout zal onder invloed van zon en regen op natuurlijke wijze vergrijzen. Het natuurlijke vergrijzingsproces heeft geen enkele invloed op de duurzaamheid of de technische kwaliteiten van het hout. Eenmaal het hout vergrijsd is, vraagt het geen verdere onderhoudsbehandeling. Vergrijzing kan niet worden tegengegaan met een kleurloze afwerking. Als je het hout in zijn oorspronkelijke tint wil behouden, moet het gekleurd worden tijdens het afwerken.

 • Horizontale of verticale plaatsing

  De keuze tussen horizontale of verticale plaatsing van houten gevelplanken is niet alleen een esthetische maar ook een functionele keuze. Verticale planken voeren het regenwater sneller af, maar er is in beide gevallen sprake van wateropzuiging. Alleen een goede afwerking van de kopse houtkanten, bijvoorbeeld met een dakoversteek of profielen, kan jouw gevel tegen vocht beschermen. Een gevel die zuidwest georiënteerd is, zal na ongeveer 3 jaar toe zijn aan een onderhoudsbeurt. Een gevel die naar het oosten of het noordoosten gericht is zal pas na 8 à 10 jaar aan onderhoud toe zijn.

  Als er kleine grijze vlekjes opduiken is de gevel aan onderhoud toe. Het onderhoud beperkt zich tot het licht schuren met fijn schuurpapier, gevolgd door het aanbrengen van het juiste product.

 • Reinigen

  Staat de onbehandelde gevelbekleding bloot aan sterke luchtverontreiniging? Dan wordt het hout donkergrijs tot zwartachtig in plaats van zilvergrijs. Dit komt voor in stedelijke gebieden, langs drukke wegen en in de buurt van zware industrie. Reinigen kan met producten op basis van detergent en javel. Vergeet niet om na het reinigen de gevel met water te spoelen om bleke vlekken te voorkomen, gebruik hierbij een borstel die geen metaal bevat. Ook lichtbruine vlekvormige verkleuringen, meeldauw, of algengroei kan op deze manier verwijderd worden. Voor het verwijderen van ontsierende lichtbruinachtige vlek- of kringvorming, kan je ook een oplossing van 50 % methylalcohol in water gebruiken. Een afwerking met een gepigmenteerde buitenbeits maakt het houtoppervlak gladder, zodat vervuilende stoffen zich moeilijker kunnen vasthechten.

Bekijk hier het proces van de opbouw van gevelbekleding
Benieuwd naar ons vakmanschap? Neem contact met ons op.